Lång men intressant dag i Berlin där solen strålade och träden var skirt vårgröna. Hade ett långt samtal med Uwe Corsepius, Angela Merkels rådgivare. Vi talade länge om situationen i Prag, om Lissabonfördraget och olika tänkbara scenarios som kan utveckla sig. Vi vet ännu inte exakt hur den kommande regeringen i Tjeckien kommer att se ut men andra veckan i maj kommer att vara mycket avgörande. Den 6 maj planerar senaten att rösta om Lissabonfördraget, den 7:e är det toppmöte om Östra partnerskapet, därefter ett stort möte med Turkiet och den 9 maj är det inte bara Europadag, då är det också tänkt att den nya tillfälliga regeringen skall tillträda.

Under dagen blev det också en lång diskussion med statssekreteraren för EU-frågor Günther Gloser, en diskussion som främst handlade om Östersjöstrategin och Östra partnerskapet, samt en för tyskarna viktigt fråga, North Stream. Tyskarna är nu helt inställda på valkampanj, den europeiska som en förvalsövning, men framför allt valen till förbundsdagen den 27 september. Som det ser ut nu är det mest sannolika alternativet en koalition mellan CDU/CSU och liberalerna som går kraftigt framåt. Valet är viktigt för Tyskland men också för hela EU och många frågor kan vara svåra att komma fram i när EU:s största land är helt upptagen med egen valrörelse.

EU-utskottet i Bundestag hann jag också med att träffa, samma frågeiver där som i vår EU-nämnd som jag träffar på fredag.

Dagen avslutades med en föreläsning och en intressant diskussion med studenterna på det legendariska Humboldtuniversitetet innan jag faktiskt hann njuta av en glass tillsammans med några medarbetare från svenska ambassaden. Nu på väg till Prag där vi imorgon skall diskutera framtiden för Lissabonstrategin tillsammans med Barroso och de övriga 26 Lissabonansvariga från de andra medlemsländerna.