Det har varit hög aktivitetet i helgen bland Europas stats- och finansministrar. Även kommisionen höll ett extra möte igår, söndag. Alla var angelägna om att ge klara besked innan börserna öppnade i morse för att undvika spekulation och börsras. Inte minst Spanien och Portugal fick känna av detta i förra veckan, och det är viktigt att vi nu får finansiell stabilitet.

Efter klartecknet förra vecka till ett nödlån på 110 miljarder euro till Grekland upprättas nu också en slags europeisk nödfond på hela 720 miljarder euro (tillsammans med IMF). Denna ska kunnna aktiveras om andra länder skulle hamna i samma situation som Grekland. Samtidigt gick tydliga signaler ut att Portugal och Spanien måste göra ytterligare ansträngningar för att hejda sina budgetunderskott.

I Storbritannien pågår nu sonderande samtal om en möjlig koalition mellan de konservativa och liberaldemokraterna. Dessa partier ligger långt ifrån varandra I många frågor, inte minst i Europapolitiken, så det kan nog bli intressanta samtal. Skulle det bli Camerons mycket EU-skeptiska linje eller Nick Cleggs EU-positiva som gäller? Storbritannien och EU behöver en stark och handlingskraftig regering i London så förhoppningsvis finner man snart en bra lösning.

Idag träffar jag såväl Ukrainas som Turkiets utrikesministrar, bland annat för att samtala om visumfrågor. Båda länderna vill ha visumfrihet med EU och även om kommissionen stödjer det måste dessa länder, precis som alla andra, uppfylla en uppsättning krav för att detta skall bli möjligt. För båda länderna återstår en hel del att göra.

Jag ska också till Europaparlamentet i eftermiddag för att för första gången sedan min hearing träffa hela LIBE-utskottet. Jag har regelbunden kontakt med de olika gruppernas samordnare, liksom de olika rapportörerna, men eftermiddagens övning ger mig ett bra tillfälle att inför alla ledamöterna stämma av vad som har hänt sedan hearingen för fyra månader sedan.