Idag har jag träffat Moldaviens premiärminister Vlad Filat. Vi sågs i mars också och nu var han här för att berätta om reformerna de gjort inom det rättsliga området och för att diskutera hur vi kan gå vidare för att stötta arbetet med att stärka rättsväsendet, bekämpa korruptionen och arbeta mot organiserad brottslighet, inte minst trafficking. Den europavänliga liberala alliansen som styr Moldavien gör ett imponerande arbete i ett svårstyrt land. Den folkomröstning som nyligen hölls för att ändra författningen hade ett så lågt deltagande att den ogiltigförklarades. Förslaget var att folket skulle få välja landets president eftersom parlamentet misslyckats under två år. Nu blir det nyval i november istället.

Nu på väg till Europaparlamentet för att delta i en hearing om korruption. Kommissionen ska nästa år lägga fram ett förslag om hur vi bättre ska bekämpa korruptionen internt i EU och därför är det intressant att höra vad olika experter och politiker anser om detta. Det gäller ju att finna mekanismer som är användbara och som kan mätas och utvärderas.

Imorgon åker jag två dagar till London för att bland annat träffa inrikesministern, justitieministern, EU-ministern och migrationsministern. Jag ska också tala på en middag som anordnas av Centre for European reform.