För att undvika framtida bankkriser med dyra räddningspaket har kommissionen lagt flera förslag på förändringar av banksystemet, den omtalade bankunionen. I natt kom rådet överens om en del – den europeiska bankinspektionen. Beslutet om den gemensamma bankinspektionen är välkommet, eftersom det innebär att en övervakningsmekanism kommer på plats i syfte att upptäcka problematiska banker i tid och förhindra släpphänt nationell bankövervakning. Våra ekonomier är sammanflätade och bankernas verksamheter blir också alltmer gränsöverskridande, då behövs en gemensam inspektion. Den gemensam europeiska bankinspektionen skapar stabilitet och tillit.
I den finansiella och ekonomiska krisen som Europa bevittnar, är det bankerna som har stått i fokus. Banker har fått slut på pengar och behövt akuta räddningspaket. Pengar har pumpats in för att undvika konkurser, vilket kunde ha medfört inte bara kris, utan kaos. Visst kan vi stirra oss blinda på vilket land de ligger – Spanien, Grekland osv. – men faktum är att det är europeiska banker. När dessa banker har krisat påverkas hela Europas ekonomi. Det är bra att Sverige har varit aktivt engagerad i att påverka utformningen av bankuionen. Även om Sverige inte har infört euron än, så är landets ekonomi beroende av övriga Europas ekonomi. Än har vi väl inte glömt att Swedbank knockades rejält under de baltiska krisåren 2008-2009? Som Europavän konstaterar jag att det är trist att Sverige tillsammans med Storbritannien och Tjeckien väljer att stå utanför samarbetet
2 kommentarer
Comments feed for this article
13 december 2012 den 16:10
Peter
Som Europavän tycker jag det är synd att du får 40 miljoner av Européernas hårt intjänade pengar i lön för ynka 5 års arbete i dessa tider av kris. De kunde mycket väl du och dina kollegor tänka på när ni ska diktera vår framtid på er utopiska ”ö” i kommissionen där ni gör avtal med b.la Khaddafi när sydeuropéer hellre tar livet av sig än att försöka ta sig ur sin situation med livet i behåll. Då är man desperat på riktigt.
Jag har haft eget företag sen jag var 24 år och aldrig har jag varit mer nervös för vad ni politiker gör än just nu, framförallt i EU, ni verkar leva helt utanför verkligheten. Det är så imperier/unioner alltid har fallit. Man försöker implementera saker som inte har medborgarnas stöd. Jag är rädd för vad extrema människor kan göra i dessa situationer, se Golden Dawn i Grekland som ett varnande exempel.
Det var mycket viktigt att Borg och Reinfeldt stoppade vår medverkan i denna bankunion. Jag tillhör väl en av de få medborgare som också läst igenom hela finanspakten och även den skulle vi avstått ifrån.
Såg intervjun med Barosso igår och det var bland det mest motbjudande jag sett. Han jämförde bl.a Tjeckiens president med ”miljötalibaner” och sade att han var ”ovanlig”(får man inte vara det?) samt sade att han kommer bli bortröstad någon gång och då ”vill alla det jag vill”. Är det demokrati för er, att rösta tills det blir som ni vill och därefter aldrig ändra på det?
Euron är ett bra exempel, enligt Barroso var det bara Danmark och Storbritannien som klart sagt att de inte ville vara med(han säger 2 länder, och jag vet att det är dessa två då de tog med det redan i sina omröstningar), Sverige är då alltså på gång enligt honom. Mycket intressant för mig som trodde att vi röstade nej 2003.
Jag tror att ni kan mycket bättre än såhär, starta med att lyssna på medborgarna och låt utvecklingen ha sin gång utan att försöka styra den åt ett visst håll(federalt) hela tiden.
Sedan kan ni börja med att lära er penningsystemet, och förstå att pengar skapade som skuld mot ränta med en exponentiell ökningstakt per definition är ett olösbart systemfel. Bankunion eller ej.
Tack för mig.
13 december 2012 den 20:32
Johan Tjäder
Man får väl skylla sig själv. Bankunionen ÄR en angelägenhet för alla EU-länder, men den har behandlats som om det gällde främst euro-länderna och även om det är sant att euro-länderna är särskilt utsatta eftersom de inte har en garanterad långivare i ECB, så är frågan om vad som händer med kraschande bankerna större och snarare en följd av EU:s fria rörlighet för kapital än någons gemensamma valuta.