Wallenberg, Raoul. [Photograph]. Encyclopædia Britannica Online. Retrieved 22 January 2013, from http://www.britannica.com/EBchecked/media/119030/Raoul-Wallenberg-statue-in-Tel-Aviv-Yafo

Staty R. Wallenberg i Tel Aviv. Encyclopædia Britannica Online. Hämtad 22 January 2013

Idag högtidlighåller vi minnet av förintelsen vid en stor ceremoni i Europaparlamentet. I samband med det får Raoul Wallenberg ett rum i Europaparlamentet uppkallat efter sig och jag är mycket stolt över att få inviga det. Rummet uppkallas efter honom för att hedra hans minne och den insats han gjorde i slutet av andra världskriget för att rädda tiotusentals judar undan deportation till koncentrationslägren. Idén kläcktes av Olle Wästberg, ansvarig för Raoul Wallenbergåret i Sverige under 2012. Europaparlamentariker Olle Schmidt (FP) tog sedan  idén vidare till parlamentet.

I början av 1940-talet jobbade Raoul Wallenberg för en firma som exporterade mat mellan Ungern och Sverige. Genom sina goda kontakter fick han möjlighet att driva en räddningsaktion som svensk representant för ett amerikanskt räddningsprojekt som gick ut på att förse ungerska judar med skyddspass och säkra bostäder, för att rädda dem undan deportation till förintelselägren. Det är svårt att greppa omfattningen av deportationerna under de åren. Läget var akut när Raoul Wallenberg började i juli 1944. Bara under bara två månader, maj till juni 1944, hade fler än 400 000 judar deporterats. I sitt arbete som svensk diplomat på plats räddade han heroiskt tiotusentals judar från en säker död. I januari 1945 tillfångatogs han av sovjetiska trupper och hölls fånge tills han dödades, vilket tros vara 1947.

Varför är det viktigt att vi uppmärksammar och hedrar Raoul Wallenberg? För hans insatser i Ungern, för de liv han räddade, men också för hans mod att stå upp för demokrati, frihet och mänskliga rättigheter. Han använde sin makt som diplomat på ett flexibelt och innovativt sätt för att rädda så många liv som möjligt. Han arbetade mot diktaturen och för det betalade han med sitt liv. Han är en sann förebild och källa till inspiration och visar att en människa verkligen kan göra skillnad. Genom att vi alla tar vårt personliga ansvar och jobbar för de värden Raoul Wallenberg stod för i vår vardag, hedrar vi hans heroiska insatser. Det gör vi genom att fortsätta tala mot varje form av förtryck och förföljelse, varje form av intolerans och anti-demokratiska rörelser.