Photo: European Parliament CC flickr

Photo: European Parliament CC flickr

Den amerikanska feministen Margaret Meads ord är hoppingivande och värda att upprepa. ”Betvivla aldrig att en eftertänksam grupp ansvarstagande medborgare kan förändra världen. Tvärtom, det är det enda som har hänt.”
Det är förändring vi hoppas att vi ser tusentals personer demonstrerande i dagar i Indien för kvinnors rättigheter när bägaren runnit över efter den brutala våldtäkten av en ung kvinna på en buss i New Delhi. Målet är både förändring av lagstiftning och förändring av attityder – dels kvinnosynen, men också uppmaning till civilkurage att stoppa misshandel och våldtäkter som man bevittnar.

Idag dansar kvinnor och män på platser runt om över hela världen. En världsomspännande manifestation som är en del av kampanjen One billion rising, vars budskap är ”att en miljard kvinnor utsätts för våld är oförlåtligt och en skam. En miljard kvinnor – och män- som dansar emot våldet är en revolution.” Det är ett bra initiativ till att inspirera förändring och uppmana till fortsatt kamp mot våld mot kvinnor.

Jag önskar också innerligt att motreaktionen till allt näthat – #nätkärlek kan förändra den råa stämningen på nätet och sätta stopp för de kränkande och hotfulla kommentarer som kvinnor tvingas utstå.

 

Annonser